Dobrodošli u Podgoricu

I glavni grad Crne Gore ima mnoštvo lijepih predjela koje bi trebalo da posjetite.
Podgorica je administrativni, univerzitetski i ekonomski centar Crne Gore. Ima izvanredan geografski položaj i ugodnu mediteransku klimu, koja ga čini pogodnim za posjetu tokom cijele godine. Udaljenost od Jadranskog mora je samo 60 km, a od sjevera Crne Gore 10 km više.

Skadarsko jezero
Najveće i najljepše jezero na Balkanu, Skadarsko jezero, nalazi se u blizini Podgorice. Samo dvadeset minuta vožnje udaljeno je od hotela. Endemske biljne i životinjske vrste, manastiri izgrađeni na ostrvima, stanište ugroženih vrsta ptica i kriptodepresija, samo su neki od sinonima za ovaj izuzetan ambijent. Ukoliko je posmatranje ptica jedna od vaših pasija, onda je obilazak jezera pravi izbor. Manastiri sagrađeni tokom srednjeg vijeka, kada su se krstaši kretali preko ovih prostora na putu za Bliski istok, jedinstveni su po ljepoti. Gastro-nomadska tura je sjajna prilika da se upoznaju delicije od ribe, kozjeg sira i maslina. Pješačke staze, vožnje čunom, brodom, biciklom ili kvadom, uz odmor na plaži, mogu biti dobar način da se upozna ovaj fantastični prostor.

Šipčanik
Ako ste ljubitelj vina, vinogradi oko Skadarskog jezera poznati su još od rimskih vremena, a o grožđu i vinu iz Crmnice priča se od davnina. Vjekovima je vino bilo dio crnogorske vjere, kulture i običaja. U Crnoj Gori je rođen vranac, istog imena kao vrani konj – metafora snažnog, plemenitog vina. I već 1907. godine na izložbi vina u Londonu, crnogorski vranac je osvojio prvu nagradu. Najveći vinograd u Evropi prostire se na 2.300 hektara, ima 11,5 miliona čokota vinove loze. Omeđen je kanjonom rijeke Cijevne, i nalazi se na posebnom zemljištu prigodnom za uzgajanje vinove loze. U blizini vinograda nalazi se i vinski podrum Šipčanik, jedinstven po konfiguraciji, istoriji, kao i enološkoj kolekciji. Dio ponude vinskog podruma Šipčanik je organizovana degustacija vina i hrane. Ove ambijente vrijedne pažnje, a lako dostupne, toplo preporučujemo.

Duklja i Medun
Ako ste ljubitelj istorije, ne propustite da posjetite Duklju. Ostaci antičkog grada Duklja datiraju iz prve decenije I vijeka nove ere. Nalaze se na 4 km udaljnosti od grada, na platou između rijeka Morače, Zete i Širalije. Ovo istorijsko i arheološki važno mjesto se ispituje još od kraja 19. vijeka. Otkrivanjem čuvene „Podgoričke čaše”, koja se čuva u ruskom muzeju Ermitaž, uvedeno je u svjetsku arheologiju. Do Duklje se može doći markiranom stazom ukoliko je hiking vaš izbor, ali i automobilom. A 12 km sjeveroistočno od Podgorice nalazi se stari grad Medun, poznat po spomeničkom kompleksu koji čine ostaci ilirskog grada Meteona, crkva Sv. Nikole i rodna kuća Marka Miljanova, znamenitog junaka i književnika, danas memorijalni muzej.

Biciklom kroz grad
Mogućnosti za uživanje u glavnom gradu se brojne. U našem eco-friendly hotelu možete iznajmiti biciklo i priuštiti sebi obilazak Podgorice i na ovaj način. Bulevar u neposrednoj blizini hotela ima markiranu biciklističku stazu kojom se može napraviti kružna tura gradom sa obje strane rijeke Morače. Tokom vožnje preporučujemo obilazak Sastavaka, mjesta gdje se rijeka Ribnica uliva u rijeku Moraču. Tu se nalazi i most iz otomanskog perioda. Posebnost ove ture je upoznavanje različitih djelova grada i lakši pristup znamenitostima. Za obilazak predlažemo i nekadašnji Dvorac Kralja Nikole, današnji Centar savremene umjetnosti.